Varmt och soligt på förmiddagen, mulet och blåsigt på eftermiddagen.
Alltså en perfekt dag att agera husmor!
Plockade de första egna jordgubbarna ur landet, flydde inomhus och knådade ihop en deg.
Bakade traditionella kanelbullar och gjorde en länge efterlängtad lasagne.
Med keliakikerhalvan av familjen på resande fot måste man passa på
och frossa i vete i alla dess former...
 |
| Äntligen! Egna jordgubbar! |
 |
| Det är skillnad på jordgubbar och JORDGUBBAR! |
 |
Sälen ser så nöjd ut så man nästan kunde tro att han smakat... |
 |
Minns inte när jag senast har bakat bullar... Kan bero på: A) keliaki i familjen (det är fult att reta andra) B) katter som lägger sej på jäsande bullar på plåten, eller C) de är syndigt goda och ej så bra för figuren.... |
 |
Har länge sökt en rejäl gammal glasburk för mitt mjöl. Sen plötsligt en dag kom jag över denna på en loppis: En 5 liters Riihimäkis glasfabriks burk med helt lock. Ett riktigt fynd för 12e! De flesta Riihimäkis glasburkar brukar faktiskt gå på mellan 20-30 euro och olovligt många även utan lock eller med ett trasigt sådant! |
 |
Några små bucklor och skavanker gör locket perfekt. En blå lo passar bra in bland alla andra katter... |
 |
| Mumsig fyllning av kanel, socker och smör |
 |
| Första bullarna börjar att ta form |
 |
| Och strax var hela plåten fylld av små knyten |
 |
| Bakduken är en julklapp av en studiekompis som gjort den själv |
 |
| Till sist fick bullarna en härlig glasyr |
 |
Och här är de färdiga att avnjutas till kaffet, tillsammans med jordgubbarna. jag bakar min bullar kalljästa.Så blir de saftigare, mjukare och fylligare, här kommer receptet:
SABINAS KANELBULLAR 25 g jäst, eller 1 påse torrjäst 1,75 dl rumsvarm mjölk 1 ägg 1 dl socker 7,5 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 100 g rumsvarmt smör
Rör ut jästen, sockret, och ägget i mjölken. Tillsätt mjölet och saltet. Klicka i smör medan du knådar. Jag kör degen i en hushållsmaskin i 10 minuter. Det är väldigt viktigt att knåda degen länge. Då blir den glansig och fin och håller ihop när det är dags att kavla ut den. Låt jäsa 2 timmar ( ! ). Kavla ut och bre på fyllningen (rumsvarmt smör, kanel och socker) Gör snurror och låt jäsa ytterligare 1 h. Grädda 10 min i 200 grader. Glasera (om du vill) med florsocker och apelsinsaft/vatten |
 |
| Affären hade ananas till specialpris, kunde ej motstå frestelsen! |
 |
| Nu har jag stora svårigheter att stöta kniven i något så här vackert... |
 |
På kvällskvisten blev det dags för lasagne. har förstört ett otal skjortor med stekfett, så min käre mor gav mej det här förklädet. Och hon visste nog vad hon gjorde då hon valde ut färgen, fint med matchande tånaglar....haha... |
 |
Förklädet är ursprungligen designat för Konsums personal vid kött- och fiskdisken. Hur hon kom över detta vintageexemplar kommer nog att förbli en hemlis... |
 |
Hittade en gammal lökhack på loppis för 50 sent. Hard stuff med glas och metall, inte något plast här inte! |
 |
| Superbra i köket! Inga löktårar längre! |
 |
| Lite olivolja ur en gammal glasflaska |
 |
Vitlökspressen är min mormors, kan ej säga åldern, men hon gick bort redan för 30 år sedan och den var gammal redan då. Finns ej bättre vitlköspress. |
 |
Jublar högt i affären då jag lyckas hitta vackra matförpackningar i retrostil. Maten blir ju med ens mycket godare!
|
 |
Köttfärsen klar. Den spetsar jag alltid med en skvätt rödvin för att få djupare smak i lasagnen...mums... |
 |
| Sedan fattades bara plattorna... |
 |
| ...och vips var hela härligheten inne i ugnen....lika gott som vanligt! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar